Mediafax talks about Health Reform. Cepoi: Proiectul Legii sănătății prevede două pachete de servicii, mai sunt variante în discuție

Mediafax talks about Health Reform. Cepoi: Proiectul Legii sănătății prevede două pachete de servicii, mai sunt variante în discuție
Publicat: 02/07/2012, 14:17
Actualizat: 21/03/2019, 06:04

Proiectul Legii sănătății cuprinde două tipuri de pachete de servicii, respectiv pachetul de bază și cel de servicii sociale, alte două propuneri fiind la nivel de discuții, a declarat, luni, la conferința Mediafax talks about Health Reform, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

Ministrul Vasile Cepoi a susținut că pachetul de bază poate fi acordat numai asiguraților și cuprinde servicii de sănătate curative, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut și impact major asupra stării de sănătate a asiguraților, servicii de recuperare medicală, servicii paliative, medicamente, dispozitive medicale și alte mijloace terapeutice, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut și impact major asupra stării de sănătate a asiguraților, cât și servicii de informatică medicală și telemedicină, informează Mediafax.

„Avem pachetul de bază, care este pentru toate persoanele asigurate. Pachetul de servicii sociale care ar trebui să acopere pentru persoanele vulnerabile. (…) Deci avem două pachete de bază. Aceasta este propunerea. Restul se referă la situații particulare care trebuie discutate cu Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe. (…) Alte două propuneri sunt la nivel de discuție. Un pachet special de servicii care presupune costuri foarte mari în cheltuieli și un număr redus de persoane, pentru care se propune constituirea unui fond special. Este deocamdată discutat, prezintă dificultăți de punere în practică”, a spus ministrul.

Vasile Cepoi a explicat că pachetul minim de servicii se referă la persoanele care vin în urgență. Persoanele care ajung în urgență vor fi tratate chiar dacă nu sunt asigurate, însă dacă se va stabili că acestea muncesc la negru și nu s-au asigurat din rea-voință, vor trebui recuperate costurile.

Demnitarul a mai spus că a analizat structura pachetului de servicii de sănătate și a constatat că există servicii care costă mai mult sau foarte mult și care se dau la un număr redus de persoane, dar că sunt și foarte multe medicamente al căror cost decontat este mai mic de zece lei pe lună, având însă costuri lunare în valoare de 1,7 miliarde de lei.

„O persoană care primește o compensare de zece lei la o rețetă, nu știu cât sprijin simte, dar cheltuirea a 1,7 miliarde se resimte puternic și avem liste de așteptare la cancer, diabet. Deci, ce facem? Dăm câte un kil să ajungă la toată lumea sau ne hotărâm că asigurăm riscul major? Trebuie să ne hotărâm pentru că e sigur că nu putem acoperi și cele ieftine și cele scumpe. Trebuie să fie decizia noastră”, a mai spus demnitarul.

Ministrul a făcut referire și la persoanele în vârstă sau la cele cu venituri extrem de mici, explicând că pentru ele s-a propus un pachet social de servici de sănătate sau creșterea contribuției la sănătate, precizând că România are cea mai mică contribuție la sănătate ca pondere din Europa.

„Avem cel mai mic PIB și cel mai mic buget și dacă toate sunt mici nu avem cum să avem performanță. Cineva mi-a zis ca nu am curaj să-mi asum răspunderea. Decizia că susținem pachetul sau creștem contribuțiile nu pot aparține ministrului, ci Guvernului. Dificultatea de a lua o decizie este extrem de mare. Eu trebuie să prezint toate variantele cu avantaje și dezavantaje”, a mai spus Vasile Cepoi.

Ministrul Sănătății a mai spus că pachetul de servicii se definește în acordul cadru și în normele de aplicare.

„Nu se poate defini la nivel de detaliu în lege, ci doar principiul”, a mai spus Cepoi.

Proiectul Legii sănătății va fi pus în dezbatere publică în cea de-a doua parte a săptămânii, eventualele propuneri putând fi făcute până la finalul lunii august.

Conferința Mediafax talks about Health Reform a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

După numeroase dezbateri și controverse, Ministerul Sănătății a finalizat proiectul Legii sănătății, această conferință fiind prima dezbatere publică pe acest proiect, când toți cei interesați își pot formula un prim punct de vedere.

Evenimentul organizat de Mediafax, alături de Ministerul Sănătății, are ca partener principal Alico Asigurări România SA și sponsori precum Sanofi, Boehringer Ingelheim și Oxigen Plus și se desfășoară cu sprijinul Alianței pentru Sănătate din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
1.500 de euro pentru acești români. Procedurile sunt foarte simple
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol
×